de bananenboom
de bananenboom is eigenlijk geen boom, maar een plant. als mensen de bananen laten groeien, dan doen ze soms plastic zakken om de enorme trossen, om ervoor te zorgen dat de bananen niet ziek kunnen worden. de beste bananen worden in midden Amerika geoogst, daar is de grond namelijk heel vruchtbaar. en daar hebben ze ook een goed klimaat voor de bananenboom
het is een plant omdat het geen echte stam heeft maar een schijnstam. dat is een stam van op elkaar geperste bladeren. soms kan de schijnstam wel 30 centimeter kang zijn! zo'n boom kan je met een grote bijl in 1 keer omhakken.
de bananen groeien niet uit een pit maar uit een knol. bananen groeien maar 1 keer. daarna wordt de boom omgehakt. het is het groootste niet houterige gewas ter wereld en het kan wel 9 meter hoog worden!
hoe de banaan groeit:
stap 1: het eerste groen van de plant is na 3 tot 4 weken na het planten van rhizoon zichtbaar. na ongeveer 8 maanden is de bananenboom (of plant) volgroeid.
stap 2: aan de de bananenboom groeit een zware knop die in 2 dagen rood wordt en daarna gaat de knop langzaam open.
stap 3: de knop gaat open, de dekbladeren vallen af en er komen bloemetjes tevoorschijn.
stap 4: na 2 dagen zijn onder de bloemetjes kleine banaantjes zichtbaar. dan duurt het nog 3 weken voordat de bananen worden geoogst.
stap 5: de bloemetjes groeien naar boven naar het licht. de kleine banaantjes groeien mee, maar de zwaartekracht trekt ze naar beneden. zo krijgen de bananen hun kromme vorm.
stap 6: de trossen bananen worden ingepakt in plastic zakken, dat zorgt ervoor dat de bananen beschermd zijn tegen insecten, giftige stoffen en voor vogels. ook wordt het lekker warm in de plastic zak. dan groeien de bananen sneller
stap 7: pas maanden na het planten worden de bananen geoogst. ze zijn dan groen en nog lang niet rijp.
stap 8: een bananenboom groeit maar een keer. dus daarom hakken ze hem om. er komen dan al niewe planten omheen groien en zo begint het weer opnieuw.